Fadua El Akchaoui

Biografie

|

Fadua werd bekend bij het grote publiek door haar rol in Melk & Dadels. In 2021 toerde ze met haar solo Wrak. Als actrice speelde ze in veelgeprezen films en tv-series, waaronder Het Gouden Uur, Meskina, Mijn Kleine grote broer, Joardy Season 2 en Follow the Soa.

In 2021 Fadua was betrokken als coscenarist voor de projecten Meskina, Zina (S1) en NOOD (S1).

In 2022 regisseerde zij de series Vakkenvullers (NPO3.nl), Seef Spees en Meer Soundos (Videoland).

Fadua maakte in 2023 haar filmdebuut als regisseur met Romaissa – de superheld uit Rotterdam, waarvoor ze samen met Yücel Kopel het scenario schreef. De film werd geselecteerd voor het BUSTER Copenhagen internationaal filmfestival voor kinderen en jongeren 2023.

De vijfdelige tv-serie Rotown Magic (geschreven en geregisseerd door Fadua), een remake van de succesvolle webserie East of La Brea, is vanaf 7 mei 2024 te zien bij de NTR.

Momenteel vinden, in regie van Fadua, de opnames plaats van het tweede seizoen van Zina, een feelgood-drama tv-serie. Het eerste seizoen werd genomineerd voor een BANFF Rockie Award. Fadua is ook een van de schrijvers en de creatieve producent).

Fadua El Akchaoui is een geboren Alblasserdamse, maar inmiddels al jaren een trotse Rotterdammer. Fadua is theatermaker, scenarioschrijver en actrice. Ze begon haar carrière onder andere bij MAAS Theater & Dans en jongerentheatergezelschap DEGASTEN. Daarnaast heeft ze verschillende eigen voorstellingen gemaakt zoals Revolutie en Black Privilege. Zij heeft de opleiding tot docerend theatermaker aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten gevolgd. 

Fadua werd bekend bij het grote publiek door haar rol in de hit voorstelling Melk & Dadels van Daria Bukvic. Deze voorstelling was geselecteerd door het Nederlands Theater Festival als een van de tien beste voorstellingen uit 2019. Daarnaast maakte en speelde ze de voorstelling Mabrouk met acteur Nasrdin Dchar. Recent stond ze in de theaters met haar eigen voorstelling Bange Rebel. Na de succesvolle samenwerking met Melk & Dadels is Fadua een van de vaste makers van ROSE stories geworden. WRAK is de eerste productie die zij samen maken. Wrak is een wervelende solo vol humor, zelfspot en kritiek. 

Naast theatermaken en acteren schrijft Fadua op dit moment aan meerdere producties voor zowel theater, film en tv. In januari 2021 verschijnt de bioscoopfilm Meskina in regie van Daria Bukvić, waar zij het filmscenario voor meeschreef en ook in meespeelt. Fadua is regelmatig te horen in podcasts en te zien op TV. 

“Mijn leven bestaat uit vele onwaarschijnlijkheden. Ik studeerde economie, werd vervolgens docent maatschappijleer op het mbo en nu sta ik op het toneel. Ik hou van het spelen voor publiek. Tijdens de voorstelling lijkt het alsof de tijd even stilstaat. Alsof ik in dat publiek mijn lotgenoten heb gevonden waar ik alles mee kan delen. Dat gevoel is verslavend.”

WRAK

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom WRAK, de nieuwste voorstelling van Fadua.

 

Meld je nu aan voor de mailinglijst